Josep M. Flores – Taempus
Santa Coloma de Gramenet, maig de 2022.- Els aliments procedents de cultiu ecològic no són més beneficiosos per a la salut que els de cultiu convencional. Així ho adverteixen els experts, que insisteixen que la clau d’una alimentació saludable és portar una dieta equilibrada i que tota la fruita i verdura que consumim, independentment de si prové de cultiu ecològic o no, és bona i necessària per a la salut i compleix tots els requisits de la seguretat alimentària. Entre el cultiu ecològic i el convencional, l’única diferència notable és que el primer és més respectuós amb el medi perquè evita l’ús de productes químics i fitosanitaris per abonar la terra i tractar la planta.
Aquesta és una de les principals conclusions de la taula rodona Cultiu ecològic o convencional: avantatges i contradiccions que aquesta setmana passada han protagonitzat el doctor Francesc Xavier Sans, catedràtic de Botànica i director del Màster d’Agricultura Ecològica de la UB, i el doctor Josep Miquel Mulet, catedràtic de Biotecnologia, investigador, escriptor i divulgador de la Universitat Politècnica de València, en el marc del VII Cicle de Conferències sobre Alimentació, Salut i Consum Responsable que organitza la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de Consum i Mercadona. Mentre el doctor Francesc Xavier Sans defensa la “transició agroecològica” com “una aposta de futur valenta i necessària per salvar el Planeta”, el doctor Josep Miquel Mulet es mostra més escèptic i afirma que l’ecologia “és una opció de cultiu respectable però no és sostenible”. En opinió del catedràtic valencià, “l’autèntica sostenibilitat és lluitar contra la fam i garantir l’alimentació bàsica als més de 7,5 milions d’habitants que hi ha al Planeta” i exigeix també més iniciatives púbiques i privades per frenar el malbaratament alimentari. El catedràtic de la UB admet que la transició ecològica comporta un canvi d’hàbits en el consumidor “que no serà fàcil” però insisteix que “aquesta transició és necessària per frenar la degradació del medi i l’escalfament global”. No obstant, els dos professors van insistir que els aliments procedents de cultiu ecològic no són més saludables que els procedents de cultiu convencional , ja que la clau és portar una dieta equilibrada.
Segons el darrer Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics publicat pel Departament d’Agricultura de la Generalitat i corresponent a l’any 2020, més del 60% de la població catalana admet que consumeix productes ecològics, tot i que només un 8% diu que ho fa a diari. La majoria dels enquestats continuen pensant que el consum de productes procedents d’agricultura ecològica són millors per a la salut, tot i que cada vegada hi ha més gent que ho fa per consciència mediambiental.
Espanya és el primer país productor d’agricultura ecològica d’Europa, però està a la cua en consum de productes ecològics. El doctor Josep Miquel Mulet té una explicació que comparteix amb el doctor Francesc Xavier Sans: el preu. Els productes d’origen ecològic acostumen a ser considerablement més cars que la resta. Per això, els països que consumeixen més aliments d’origen ecològic són els països més rics: Suïssa, Suècia, Noruega, Alemanya, Dinamarca… De tot l’Estat, Catalunya és la primera comunitat en consum ecològic i els productes més sol·licitats són, per aquest ordre: la verdura i els llegums (77%), els ous (72%), la fruita (70%), la llet i els derivats làctics (59%), la carn (50%), el pa, els cereals i la pasta (48%) i l’oli (32%).
Quant als hàbits de compra, el baròmetre de la Generalitat revela que cada cop hi ha més consumidors que adquireixen els productes ecològics en supermercats, que han ampliat considerablement l’oferta i avui dia igualen com a proveïdors les botigues de comerç especialitzat.
La taula rodona sobre Cultiu ecològic o convencional: avantatges i contradiccions va tenir lloc al Campus de l’Alimentació de Torribera (UB) a Santa Coloma de Gramenet i va comptar amb l’assistència d’una vuitantena d’alumnes i professors. La presentació i cloenda va anar a càrrec de la doctora Carme Vidal, catedràtica de Nutrició, Bromatologia i directora del Campus de l’Alimentació. També va intervenir el president de la Unió de Consumidors de Catalunya, Salvador Domínguez, i Manuel Arrebola, regidor de Recursos Interns de Santa Coloma, que van donar la benvinguda als assistents.