La sequera és un període extens de temps en el qual un territori pateix una deficiència en el subministrament d’aigua. Generalment passa quan plou per sota del que és habitual. Aquest fenomen produeix un desequilibri entre la disponibilitat d’aigua i el consum que en fa l’activitat humana.
Durant aquests dies de calor elevada i, per tant, de sequera generalitzada a Catalunya, s’ha posat en marxa un “Pla de sequera”.
Gràcies a aquest Pla de sequera es planifiquen les mesures a emprendre amb molta antelació per tal de garantir i evitar que la situació pugui arribar a ser crítica i s’hagi de declarar l’escenari d’emergència.
Aquest Pla té com objectiu pal•liar els efectes de les sequeres a fi de garantir en la mesura del possible l’abastament d’aigua mitjançant:
– L’establiment d’indicadors de situacions de sequera.
– Definició de diferents escenaris de sequera.
– Previsió de mesures de gestió dels recursos hídrics i demandes d’aigua.
És tracta d’un instrument àgil i eficient per gestionar els episodis de sequera ja que les mesures que cal adoptar en funció de l’escenari.
Un cop els embassaments arriben al 60% de la seva capacitat, comencen a activar-se algunes mesures orientades a mantenir el màxim temps possible la quantitat d’aigua en els embassaments.
Pot haver-hi diferents fases: Normalitat, alerta, excepcionalitat i emergència. Aquestes fases es poden consultar amb l’anomenat semàfor de la sequera.
Aquest semàfor divideix les fases en colors:
– Normalitat: Blau
– Pre-alerta: Verd (60%)
– Alerta: Groc (40%)
– Excepcionalitat: Taronja (25%)
– Emergència: Vermell (16%)
Tot i les últimes pluges del cap de setmana no han estat suficient per omplir els embassaments, per aquest motiu l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) manté les restriccions a 150 municipis i, en cas d’empitjorar, no es descarta ampliar-les. Per poder informar-se dels municipis afectats es pot consultar a la pàgina web de l’ACA.
Actualment les restriccions vigents són les següents:
– Ús limitat a 250 litres d’aigua al dia.
– Reducció del consum d’aigua per regs.
– Prohibició d’omplir piscines.
– Consum limitat per netejar carrers.
En aquests moments els embassaments estan al voltant del 43% de la seva capacitat màxima. Els més afectats són Siurana i Rialb, per sota del 15%.
La capacitat total dels embassaments és d’uns 700 hm3. L en situació de normalitat, Catalunya consumeix 1 hm3 diari d’aigua.
Des de la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC recomanem, entre altres, el següent:
– Fer un ús conscient de l’aigua i adaptar-lo al mínim possible.
– Reduir rentar el vehicle.
– Dutxar-se en el mínim temps possible.
– Evitar deixar l’aixeta oberta entre tasques.
– Evitar reomplir piscines, fer ús de piscines públiques si és possible.
– Reduir els regs a menys quantitats.
Evitem i reduïm el consum de l’aigua entre tots i fem un consum responsable i conscient.